Peritonita infectioasa Felina – PIF

0

Ce este peritonita infecțioasa felina? Este o maladie  virala contagioasa. Perioada  sa de incubație durează de la 2 săptămâni la 3 luni. Căile de contaminare sunt reprezentate de saliva și de scurgerile nazale. Virusul  provoacă de obicei doar o enterita ușoara.

Câteodată însa, virusul devine deosebit de agresiv și provoacă peritonita. Animalele prezintă abdomenul mărit pentru ca  se umple cu lichid. Este vorba de un epasament care se produce în cavitatea abdominala sau toracica și care provoacă dificultăți în respirație.

Peritonita infecțioasa felina uscata este o forma de infectie mai greu  de diagnosticat. Nu se  constata epasament, iar boala se traduce prin disfuncții la nivelul rinichilor, câteodată și la nivelul sistemului nervos central. Simptomele nu sunt tipice. Se constata: febra, lipsa apetitului , slăbire.

Odată contactata boala, este mortala. Nu exista încă un tratament eficient. Nu se poate face mare lucru. Exista un vaccin, însa eficienta lui este foarte slaba. Pisica, care sta în apartament și care nu iese afara, are un risc minim de îmbolnăvire. Dar în crescătorii sau în adăposturile pentru pisici, riscul este crescut. Animalele care trăiesc în grup sunt mai expuse bolilor virale

Identificarea animalelor purtătoare de virusul  PIF este  dificila. Nu exista teste care sa  diferențieze virusul malign de cel benign. Majoritatea pisicilor care  au dezvoltat anticorpi  pozitivi ( împotriva  corona virusului felin ) nu au făcut decât forma benigna a bolii.

Nu ai găsit ce te intereseaza? Intra pe forum, pune o întrebare și Medicul nostru online sau alte persoane cu aceleasi probleme te vor ajuta cu un răspuns!

Intreaba Medicul

DISTRIBUIȚI