Dementa – Boala Alzheimer si Altele

Dementa - Boala Alzheimer și AlteleDementa – Boala Alzheimer și Altele

Dementa este definita ca o alterare definitiva a funcțiilor psihice, legate cel mai adesea de o deteriorare a celulelor creierului. Frecventa dementei variază intre 1% în rândul persoanelor de 50 de ani și 30% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse intre 80 și 90 de ani.

Simptome

In timpul dementei, alterarea funcțiilor psihice se resimte la nivelul funcțiilor elementare care sunt: memoria, orientarea temporaro-spatiala, atitudinea de a înțelege instrucțiuni complexe și limbajul. Pacientul are în egala măsura tulburări de atenție (este distrat, nu înțelege ce ii spunem) și de judecata (nu își da seama de absurditatea unei povesti fantastice când i-o spunem). Totuși nu are funcțiile psihice diminuate, nu are nici delir și nici psihoza. Si îmbătrânirea este însoțita de o alterare a funcțiilor cerebrale, dar capacitatea de a-și aminti întâmplări de demult, orientarea și aptitudinile de baza (numirea și recunoașterea obiectelor) nu sunt alterate la subiectul normal.

Forma de dementa cea mai cunoscuta și cea mai frecventa este boala Alzheimer. In afara semnelor comune ale dementei, ea este adeseori însoțita de tulburări ale umorului (iritabilitatea, crize de furie). A doua cauza a dementei este alterarea creierului ca urmare a unei boli vasculare cerebrale (hipertensiune, micro-infarcte cerebrale multiple etc.). Persoana afectata își vede în mod progresiv autonomia redusa și, în cele din urma, poate sa devina total dependenta de anturaj.

Cauze

Nu se cunoaște cauza bolii Alzheimer. Se știe doar ca ea poate sa apară relativ devreme, după vârsta de 45 de ani.

Înaintea stabilirii diagnosticului (teribil) de boala Alzheimer, este important sa se caute alte cauze posibile și vindecabile. Dintr-un punct de vedere generala, diagnosticul de dementa (oricare i-ar fi originea) nu trebuie pusa cu ușurința, ci susținut de un examen clinic și o evaluare neuropsihologica foarte amănunțita.

Tratament

In cazul unor anumite demente este posibila evitarea agravării lor, dar leziunile cerebrale deja instalate sunt întotdeauna definitive.

Câteva cauze ale dementei

1. Frecvente: Boala Alzheimer, SIDA, Traumatism Cranian, Alcoolism, Degenerescenta vasculara.

2. Rare: Hidrocefalie cu presiune normala, Hipotiroidism, Hiperparatiroidism, Tumoare a creierului, Deficit de vitamina B12, Boala Creutzfeldt-Jakob


Articole pe Aceeasi Tema:

  • Chestionar Pentru Depistarea Tulburărilor PsihiceUnde ne aflam? In ce zi a anului suntem? In ce zi a săptămânii suntem? Care este adresa dumneavoastră? Ce vârsta ...

  • Tremurături, Rigiditate - Boala Parkinson Simptome Simptomul esențial este lentoarea și dificultatea de a se mișca ale pacientului. Acesta are tendința de a merge înainte ca  ...